Wat is coaching
Maak de vergelijking met een sportcoach… Een sporter presteert optimaal in een omgeving die bij hem of haar past. Ook het trainingsprogramma moet zijn aangepast aan de mogelijkheden en de potenties van de sporter. Een coach is voor de sporter veel meer dan een begeleider.
De coach stimuleert, enthousiasmeert, zoekt voortdurend de verbetering en ontwikkelt processen die tot betere prestaties leiden.
Ook bij relatiecoaching, intimiteit- en sekscounseling, singlecoaching, life coaching, … zal de coach stimuleren, enthousiasmeren , processen ontwikkelen zodat jij in jouw kracht staat, de juiste weg vindt en opnieuw tevreden bent van jouw ‘nieuw’ leven!
Enkele begrippen die wat verduidelijking nodig hebben…
Coach:
helpt en ondersteunt mensen die een bepaald doel willen bereiken in de toekomst door structuur, ondersteuning en feedback te geven. De coach tracht zo het gedrag, de attitude en de overtuigingen van de cliënt in positieve zin te veranderen. Door het stellen van gerichte vragen probeert een coach een bewustwordingsproces op gang te brengen.
Relatiecoach:
is een specialist in het coachen van interacties tussen individuen. De relatiecoach ondersteunt je in het verwerven van inzichten in je relatie met jezelf en je relatie met je sociaal netwerk. In relatiecoaching worden tools aangeboden om de gewenste verandering duurzaam te maken, zoals bijvoorbeeld communicatie, zelfvertrouwen, assertiviteit,…
Therapeut:
probeert een gezondheidsprobleem op te lossen, die zowel een fysisch als een psychisch probleem kan zijn.
Counselor:
houdt het midden tussen coach en therapie. De counselor gaat niet over tot het stellen van een medische diagnose, maar biedt aanvullende gesprekken naast een (eventueel) geneeskundig proces. Counseling is een vorm van emotionele hulpverlening waarbij de cliënt zelf duidelijk doelen voor zichzelf stelt en daarmee aan de slag gaat.